Sensitive, no grain… Ale co to znaczy?

Sensitive, no grain… Ale co to znaczy?

Prawidłowe dobranie karmy dla psa jest warunkiem kluczowym dla zapewnienia dobrego funkcjonowania i optymalnej kondycji naszego najlepszego przyjaciela. Często nie jest to jednak łatwe, bowiem na opakowaniach psiego jedzenia znaleźć można rozmaite, tajemniczo brzmiące hasła umieszczone tam przez producentów. Co one oznaczają? Rozszyfrujmy kilka spośród najczęściej spotykanych.

MONOPROTEIN – karmy jednobiałkowe (monobiałkowe). Informacja ta oznacza, że do produkcji danej karmy wykorzystano tylko jedno źródło białka zwierzęcego. Dlaczego jest to istotne? Otóż coraz więcej psów cierpi na rozmaite alergie. Ich źródłem najczęściej są właśnie białka. Co istotne, statystycznie najczęściej uczulają te białka, z którymi zwierzę ma najbardziej regularny kontakt (czyli najczęściej używane do produkcji karm jak np. wołowina czy kurczak). W celu rozwiązania problemu wprowadza się wtedy tzw. dietę eliminacyjną i sięga się właśnie po karmy monobiałkowe. Metodą prób i błędów eliminuje się z diety czworonoga te źródła białka, które wywołują u niego reakcje alergiczne. Aby ułatwić to zadanie do produkcji karm monobiałkowych często używa się mniej popularnych surowców, takich jak np. jagnięcina, konina, ryba, dziczyzna czy nawet... owady. Ponieważ pies nie miał z nimi wcześniej kontaktu istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będą go uczulać i mogą stanowić bezpieczny element jego diety.

HUMAN GRADE – określeniem tym oznacza się karmy wyprodukowane ze składników przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Nie zawierają one mączek mięsno-kostnych ani odpadów rzeźnych, zaś proces ich produkcji jest kontrolowany, podobnie jak w przypadku produktów spożywczych dedykowanych dla człowieka.

GRAIN FREE– oznacza, że karma jest bezzbożowa. Zboże wchodzi w skład wielu karm suchych jako tzw. dodatek technologiczny – zawarte w nim węglowodany sprawiają, że granule karmy są trwalsze i mają odpowiednią strukturę. Psy są w stanie je trawić, ale u wielu czworonogów pojawiają się reakcje alergiczne. Warto wtedy wypróbować karmy bezzbożowe – ziarna zbóż zostały w nich zastąpione innym źródłem węglowodanów, takim jak np. ziemniaki lub bataty, które nie powinny uczulać zwierzęcia.

GLUTEN FREE – to karmy pozbawione glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Białka te mają obecnie bardzo negatywny PR i często są celowo eliminowane z diety człowieka. I – choć nie ma jednoznacznych naukowych dowodów na to, że stanowią one niepożądany element w diecie psów (poza przedstawicielami kilku ras u których pojawiają się nietolerancje na gluten) – ich opiekunowie chętnie po nie sięgają.

SENSITIVE – to karmy dla psów wrażliwych, a więc o delikatnym przewodzie pokarmowym, z tendencją do gazów, biegunek, nietolerancji pokarmowych i alergii pokarmowych. Często są to jednocześnie karmy „grain free” lub tylko z dodatkiem ryżu jako jedynego zboża. Do ich produkcji wykorzystuje się hypoalergiczne źródła białka oraz wzbogaca skład o witaminy, prebiotyki, zioła i kwasy tłuszczowe. Aby dobrać optymalną karmę dla psa najlepiej zwrócić się o pomoc do doświadczonego doradcy w sklepie zoologicznym. A jeśli nasz pies ma problemy trawienne i nie najlepiej reaguje na kolejne podawane mu karmy zdecydowanie warto odwiedzić z nim psiego dietetyka lub lekarza weterynarii. Specjalista wykona/zleci niezbędne badania i doradzi, jak zmodyfikować dietę zwierzaka tak, aby swobodnie mógł delektować się podawanym mu jedzeniem bez szkody dla swego zdrowia.