Co powinien jeść królik?

Co powinien jeść królik?

Króliki należą do najpopularniejszych domowych zwierzaków, szczególnie lubianych przez dzieci. Bardzo wielu ich opiekunów popełnia jednak poważne błędy w żywieniu tych długouchych pupili. Króliki są bowiem pod tym względem dość delikatne i wymagają diety dość znacznie odbiegającej od powszechnych opinii na ten temat (marchewka i kapusta). Czym zatem karmić pupila, aby był zdrowy, pełen energii i towarzyszył nam przez długie lata?

Sianko przede wszystkim!

Choć wiele osób może to zaskoczyć podstawą diety każdego królika powinno być dobrej jakości siano. To klasyczna pasza objętościowa, bogata we włókno roślinne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania króliczego przewodu pokarmowego. Według ekspertów powinno ono stanowić nawet 70-80% diety pupila. W praktyce oznacza to, że zwierzak musi mieć do niego stały, nieograniczony dostęp. Siano należy umieszczać w specjalnym paśniku (drabinkowym, montowanym na ściance klatki lub kulowym, podwieszanym do jej sufitu). W ten sposób zabezpieczamy je przed podeptaniem i zabrudzeniem przez zwierzaka oraz zapewniamy jego ekonomiczne wykorzystanie.

Dobrej jakości sianko dla królików musi być miękkie, pozbawione ostrych włókien, suche, pachnące i niepylące (to ważne, bo króliki mają wrażliwe drogi oddechowe). Powinno składać się zarówno z wysuszonych traw jak i rozmaitych ziół łąkowych, takich jak m.in. babka lancetowata, mniszek lekarki, komosa biała, krwawnik czy pokrzywa.

Warzywa owoce

Drugim ważnym elementem króliczej diety są warzywa i owoce, które – uwaga! – należy jednak podawać z umiarem, w limitowanych ilościach. Specjaliści zalecają, żeby warzywa stanowiły nie więcej niż 15–20% dziennej diety królika. Co to oznacza w praktyce? Dla miniaturowego zwierzaka o masie ciała około 1,5 kg będzie to mniej więcej jedna filiżanka pokrojonych warzyw podana w kilku porcjach w ciągu dnia. Dla większego królika (do 3 kg masy ciała) właściwą dzienną porcją będą dwie takie filiżanki. Godne polecenia są m.in. buraki, korzeń marchwi, natka i korzeń pietruszki, korzeń selera, seler naciowy (a także młoda nać zwykłego selera), słodka papryka, brokuły i jarmuż (w małych ilościach!), cykoria i rzeżucha. Lepiej uważać natomiast na warzywa powodujące wzdęcia, takie jak kapusta, kalarepa czy kalafior. Wskazane jest, żeby dorosły pupil otrzymywał codziennie minimum trzy rodzaje warzyw, w tym co najmniej jedno zawierające witaminę A (marchew, papryka).

Królik powinien również dostawać owoce, ale tylko w niewielkich ilościach. Są bowiem kaloryczne i łatwo mogą doprowadzić do otyłości zwierzęcia. Mogą to być jabłka, gruszki oraz – szczególnie lubiane przez większość królików – banany. W przypadku owoców pestkowych przed podaniem należy usunąć z nich pestki, które są toksyczne dla zwierząt. Owoce nie muszą być codziennym składnikiem diety, wystarczy, jeśli zagoszczą w króliczej misce 2–3 razy w tygodniu. Najlepiej traktować je jako smakołyki pomocne np. w procesie oswajania lub wychowywania zwierzaka. Można podawać je także w postaci suszonej lub liofilizowanej.

Karmy treściwe

Ostatnim filarem diety królika są specjalistyczne karmy treściwe dedykowane dla tych zwierząt w postaci granulatu lub mieszanki. Najlepiej nabyć produkt renomowanej firmy i trzymać się zaleceń podanych na opakowaniu odnośnie wielkości dziennej dawki. Nie zapominajmy też, że królik musi mieć stały dostęp do czystej, codziennie zmienianej wody do której dobrze jest od czasu do czasu dodawać specjalistyczne preparaty mineralno-witaminowe.